Mother nature Cleans, The Good Roll en A World of SOOP pakken hospitality sector aan.

Harm Edens trapt deze nieuwe Green Quest af met de winnaar van vorig jaar. Green Quest winnaar Kimberly Roersma van Mother Nature Cleans werkt samen met andere ondernemers om de hospitality wereld duurzamer te maken. – Maandag 26 augustus 2019.

Together we can make a difference 

Together we can make a difference 

Together we can make a difference 

Together we can make a difference 

Together we can make a difference 

Together we can make a difference 

Rethink

Veel gebruikte termen en containerbegrippen als verduurzamen, circulaire economie, groen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vliegen ons om de oren. We worden uitgedaagd en tegelijkertijd gedwongen in te spelen op deze behoeften van de overheid en de maatschappij. Bewustwording groeit significant, maar hoe blijven we door de bomen het bos zien?

Renew

Veel bedrijven en ondernemers buigen zich over deze actuele bewustwording en zijn op zoek naar kansen en oplossingen. Bestaande processen, producten en structuren worden onder de loep genomen en vanuit de nieuwe mind-set ontstaan unieke, vindringrijke en creatieve concepten. Anders doen, vergt anders denken en dat vraagt lef, intrinsiek motivatie en vastberadenheid. Tegelijkertijd kost het tijd, wijkt het af van de essentie van een bedrijf en kan juiste kennis en expertise ontbreken.

Restart

Volgens de 2019 editie van de Global lnnovation Index staat Nederland op de vierde plaats als innovatiefste land ter wereld en dat biedt fantastische kansen. De wereld is sinds het voorjaar van 2020 voorgoed veranderd en bewustzijn is sindsdien het nieuwe normaal. Gezamenlijk zijn we in staat verandering teweeg te brengen, mits deze effectief, kwalitatief en transparant bijdraagt aan de toekomst.

Drie jonge ondernemers, van drie verschillende bedrijven hebben hun krachten gebundeld met één doel: een verschil maken voor de toekomst.

Kimberley Roersma, het brein achter Mother Nature Cleans, Melle Schellekes, oprichter en het creatieve brein achter the Good Roll en Bart Aupers, ondernemer bij Unwaste kwamen elkaar geregeld tegen op bijeenkomsten of spraken met dezelfde mensen. “Op een gegeven moment dachten we, waarom bundelen we onze krachten eigenlijk niet. Onze producten kannibaliseren niet en, maar versterken elkaar juist”, legt Roersma uit.

Meetbare initiatieven

De drie waren al snel van mening dat ze met hun producten de impact op het milieu kunnen vergroten door samen te werken. Zo ontstond in de late zomer van 2019 het idee om Mother Nature Cleans te herpositioneren tot één concept dat bijdraagt aan een duurzame en circulaire wereld en openstaat voor nieuwe initiatieven.

“Hoe meer waardevolle en meetbare inititatieven zich aansluiten, hoe groter de impact die we kunnen realiseren. En daar draait het om. Door kennis en expertise samen te voegen, brengen we met kleine veranderingen een groot effect teweeg”, is Roersma van mening. “We kunnen de traditionele schoonmaak eenvoudig veranderen binnen de bestaande processen.”

Transitieperiode

De drie ondernemers ondernemen al jaren op een duurzame wijze, besparen grondstoffen en maken de wereld zo een beetje groener en mooier. “Met Mother Nature Cleans tillen we impact een stap omhog en brengen we echt verandering teweeg”, laat Roersma weten. “We leven in een transitieperiode. We moéten anders gaan leven. Laten wij nu gezamenlijk het goede voorbeeld proberen te geven.”

Ze gaat verder: “In de markt wordt duurzaamheid nog vaak al trend of onderscheidend vermogen neergezet. Dat vind ik echt achterhaald. Duurzaamheid is geen trend, maar de nieuwe norm.” Ze vergelijkt het met wifi in een hotel. “Wie op zijn site zet dat wifi in een hotel gratis is, doet et alsof dat uitzonderlijk is. Nee, dat is het niet! Het is inmiddels niet meer dan normaal, dus breng het dan ook niet als bijzonderheid.”

Concertgebouw

In december 2019 zijn de eerste sanitaire ruimtes van de toekomst in gebruik genomen in het prestigieuze Concertgebouw in Amsterdam. Het Concertgebouw is de impact ambassador van Mother Nature Cleans, waar nieuwe initiatieven getest en beoordeeld worden. Sinds december 2019 gebruikt het Concertgebouw dus gestabiliseerd ozonwater in plaast van schoonmaakmiddelen. Op de wc-rolhouder is het eco-sexy toiletpapier te vinden van the Good Roll en handen worden gewassen met circulaire handzeep van sinaasappelschillen en koffiedik van Unwaste.

Ook prijken er tegeltjes aan de muur waarop het verhaal van Mother Nature Cleans te lezen is. “We vinden het belangrijk da we de impact makers ondersteunen met storytelling en gebruikers laten weten wat er gedaan wordt om impact te realiseren. Daarmee creëren we bewustwording, maar hopen we bovenal ook andere initiatieven te bereiken en zich aan willen sluiten.”

Ambities

Voor nu is het eerste doel van de drie ondernemers het uitrollen van de sanitaire ruimte van de toekomst. Daarnaast organiseert het team ook kennisbijeenkomsten. “Daarin spelen wij zelf maar een kleine rol. Het moet geen ‘wij van wc-eend, adviseren wc-eend-verhaal’ worden. Het moet juist draaien om de impact die met elkaar kunnen realiseren.” Roersma hoopt met Mother Nature Cleans een paraplu te vormen voor een brede groep bedrijven en initiatieven, die met elkaar één doel hebben: de impact ongedaan maken.

Innovatie awards